Luomua tuotetaan ympäri Suomea, mutta luomupeltoaloissa on merkittäviä eroja maakuntien välillä, ilmenee Luomuinstituutin tuoreesta tutkimuksesta. Luomutuotantoalan osuus kokonaispeltoalasta on suurin Pohjois-Karjalassa, joka yltää ainoana maakuntana yli 25 prosentin luomupinta-alaan.
Tutkimuksen mukaan luomutuotantoalan osuus on yleensäkin merkittävästi suurempi Itä-Suomessa kuin Länsi-Suomessa. Eroa selittävät muun muassa Itä-Suomen maidontuotantovaltaisuus sekä pitkä perinne luomutuotannossa.
– Näiden erojen taustalla olevien syiden tunnistaminen on tärkeää, jotta luomualaa kasvattavia toimenpiteitä osataan kohdentaa oikein, arvioi tiedotteessa väitöskirjatutkija Susanna Kujala Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.
Hänen mukaansa keskimääräistä alhaisempia luomuosuuksia selittävät esimerkiksi alueen viljanviljelyvaltaisuus, tukien merkityksen vähäisyys luomuun siirtymisen syissä sekä pitkän luomuperinteen puuttuminen alueelta.
Tavoitteena kasvattaa luomuala 25 prosenttiin
Luomutuotantoala on kasvanut Suomessa tasaisesti. Toissa vuonna luomualan osuus oli noin 14 prosenttia. Tavoitteena kuitenkin oli, että vuoteen 2020 mennessä luomuviljelyalan osuus olisi kasvanut 20 prosenttiin kokonaispeltoalasta.
Uutena tavoitteena on kasvattaa luomuviljelyalaa 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.
– Luomualan kasvutavoitteiden saavuttamiseksi olisi tärkeää toteuttaa erilaisia luomutuotannon edistämiseen tähtääviä toimenpiteitä. Joillain alueilla tuet toimivat hyvänä kannustimena siirtyä luomutuotantoon, toisilla taas markkinatilanteen kehittyminen vaikuttaa enemmän, Kujala sanoo.